Books, Beauty & Stuff

10 aprilie, 2014

Cartea saptamanii - Curcubeie sfaramate de Mary Jo Putney

Cartea saptamanii aduce din nou un roman al uneia dintre autoarele mele preferate, MJP.  Enjoy it! :) 

Titlu engleza:  Shattered Rainbows(1996)
Gen: Historical romance
Aparitie: 2013
Pagini: 411
Editura: Lira / Litera
Traducere: Cristina Tache si Gabriel Draghici
Seria: Fallen Angels  - Nicholas Davies -  Thunder and Roses ( Tunete si trandafiri ), Rafe Whitbourne - Petals in the storm ( Taina contesei ), Lucien Fairchild - Dancing on the wind ( Dansul pasiunii ), Robert Andreville  - Angel Rogue ( Calatorie spre iubire ), Michael Kenyon - Shattered rainbows ( Curcubeie sfaramate ), Kenneth Wilding - River of fire ( Raul de foc ), Stephen Kenyon - One perfect rose ( O iubire imposibila ).
Londra, iunie 1816
Catherine Melbourne avea rapid nevoie de un sot pentru a intra in posesia mostenirii. Trebuia sa-si convinga bunicul de care abia aflase ca ea si sotul ei meritau sa fie Lord si Lady de Skoal. Lord Michael Kenyon era cel mai potrivit pentru acest rol. 

Salamanca, Spania,  Iunie 1812
In jurul lui Michael Kenyon, podeaua era plina de raniti.  Printre ganduri negre aude o voce de femeie ce-i ofera apa. 
Catherine Melbourne nu credea ca barbatul inalt caruia ii daduse de baut are vreo sansa, dar pana dimineata febra ii disparuse.

Penreith, Tara Galilor, Martie 1815
Michael, dorea sa-si gaseasca o sotie. Nu cauta dragoste, cerea mai mult ca viitoare sotie sa fie o buna tovarasa asa ca are de gand sa participe la sezonul monden din Londra. Planurile ii sunt date peste cap cand Lucien, conte de Strathmore ii trimite o misiva prin care il anunta ca Napoleon a scapat de pe Elba si a debarcat in Franta. Asta inseamna o noua batalie pentru care ducele de Wellington ar fi avut nevoie de ofiteri cu experienta. Urma sa se inroleze din nou purtand la el talismanul lui norocos. Un caleidoscop conceput si realizat de Lucien. Bucatele de sticla colorate si cateva oglinzi pe care el si le imagina curcubeie sfaramate.

Bruxelles, Belgia, Aprilie 1815
Prima privire catre frumoasa Catherine aproape ca i-a oprit inima. Putea fi oare aceeasi femeie care i-a dat apa dupa batalia de la Salamanca cand zacea ranit si fara prea multe sanse?
Pentru ca avea nevoie de o gazda, Wellington ii propune sa stea in casa de care se ingrijea Catherine si Anne Mowbry.

Catherine a vazut partea romantica a casatoriei la 16 ani cu Colin Melbourne. In loc de iubire si aventuri palpitante, avea singuratate.  Stia ca sotul ei se mai ducea si la alte femei. Colin era constient de frumusetea ei si se folosea de asta indemnand-o sa flirteze cu superiorii sai pentru avantaje. Nu se certasera niciodata, dar asta pentru ca amandoi aveau o limita. Se gandea ca totusi e norocoasa, mai ales ca o avea pe Amy.
Era obisnuita cu barbatii aratosi dupa atatia ani printre soldati, dar nu era pregatita pentru Michael si ceea ce a simtit din prima clipa cand l-a vazut

Francezii cuceresc Charleroi, aflat la cincizeci de kilometrii de Bruxelles. 
Michael  conduce regimentul 105 ordonand sa se pregateasca de atac. Un glont il nimereste in brat si bandajat se implica in lupta. Au avut poate mai mult de 11 atacuri de cavalerie si le-au tinut piept. „... timpul s-a dilatat, trasformand lupta corp la corp intr-un dans nepamantesc.”  In incercarea de a recupera unul din steagurile companiei, o sabie ii sfasie pielea de pe coaste.
 Wellington da semnalul de inaintare in haos „ lasand in urma randuri purpurii de morti si raniti.” . „In lupta, moartea poate veni in orice clipa sau chinuitor de incet.” Pentru Michael sfarsitul a venit repede.”  Un glont in abdomen, unul in coapsa. Cand s-a prabusit in noroi caii lancierilor au trecut cu copitele peste el, iar un calaret a incetinit si i-a infipt lancea in spate. „Apoi s-a cufundat in bezna, cu sufletul impacat. „

Trupul ii este gasit cu ajutorul unui stegar ranit. Catherine il duce la casa din Bruxelles. Trei rani grave, sase mai usoare si un glont ce sigur i-ar fi fost fatal, daca nu ar fi fost oprit de un tub argintiu ce avea in interior curcubeie sfaramate. Inca mai avea o farama de viata, dar medicul nu-i dadea nici o sansa. Asta pana cand ea vine cu ideea "transferului" de sange. Pe vremea aceea trasfuzia de sange era doar in stadiul de experiment si nu exista siguranta ca nu l-ar fi omorat, dar si fara ea tot nu avea sanse. Cu doua pene de gasca de introdus in artere si Catherine pe post de donator, medicul face pregatirile necesare.  Asta ii salveaza viata lui Michael iar Nicolas, prietenul lui vine in scurt timp sa il duca acasa in Tara Galilor.

Londra, primavara 1816
Colin, fusese ucis intr-o noapte, impuscat in spate, mai mult ca sigur de un bonapartist.  Langa el au fost lasate o esarfa violet si un bilet cu textul „Traiasca imparatul”.
Catherine il vede intamplator pe Michael, dar nu dorea sa dea ochii cu el. Langa el in sareta se afla o tanara draguta. Stia din ziare ca isi cauta o sotie. Pentru ea o casatorie era de neconceput , asa ca trebuia sa se bucure pentru el.
Este contactata de un avocat si afla ca avea un bunic, conducatorul insulei Skoal ce apartinea Angliei, dar avea propriile legi si propria adunare populara. Intrucat acest bunic avea sanatatea cam subreda, dorea sa o cunoasca pe ea si sotul ei, preferand ca insula sa ramana in familie. In caz contrar, mostenirea pleca catre un var pe nume Clive. Conform legii averea ei ar fi apartinut sotului, Colin ar fi trebuit sa fie conducatorul insulei. Pe langa Skoal ar fi avut si un venit a proximativ doua mii de lire pe an, iar daca bunucul nu ii va placea, nu va primi nici un ban. La fel si daca ar afla ca nu mai are sot.  

Intre timp, Michael merge sa-si vada tatal aflat pe moarte. Nu avea o relatie buna cu el si afla cu aceasta ocazie motivul. Daca i-ar fi fost fiu, ar fi fost mandru de realizarile lui dar pentru ca era de fapt copilul fratelui lui, il dispretuia si il ura. 
Michael devenise un om respectat si bogat fara ajutorul familiei. Nu-l interesa mostenirea, dar gandul ca era un bastard i-a produs un soc. Intors acasa, o gaseste pe Catherine care apeleaza la el pentru un sot temporar. Ii ascunde moartea lui Colin spunandu-i doar ca este in Franta si nu poate ajunge in timp util. El accepta sa o ajute, in parte si pentru ca vroia sa fie langa ea.

Ajunsi pe insula, il cunosc pe batranul conte, bunicul Catherinei, dar si pe varul Clive, concurenta la mostenire. Surpriza mare cand apare acest var,  nu era nimeni altul decat lordul Haldoran, care flirtase si isi aratase interesul pentru ea la Bruxelles. Se pare ca acesta si-a dat seama de atunci ca ii este ruda. Tot ce puteau face acum Catherine si Michael era sa arate lordului ca puteau fi de incredere continuand sa se poarte ca un cuplu de indragostiti. 
Michael este dezamagit cand primeste o scrisoare prin care era anuntat de moartea lui Colin. Frumoasa lui  Catherine il mintise si nu intelegea de ce. 
Nu si-a dorit ca el sa-i afle secretul pentru ca astfel,  din onoare,  ar fi vrut sa o i-a de sotie, iar ea nu ii putea fi cu adevarat alaturi.  Ar fi insemnat inca o casnicie precum cea avuta cu Colin. Diferenta era ca acum il iubea pe Michael. 

Haldoran a facut propriile cercetari si a aflat despre adevaratul ei sot. Furios, batranul conte are o criza de apoplexie, iar ea incearca sa-l salveze in timp ce Haldoran nu misca un deget. Acesta vroia insula, dar si pe Katherine asa ca o ameninta cu fiica ei care in acel moment se afla in casa lui. Urma ca amandoua sa fie pazite si dupa moartea batranului sa se casatoreasca. Michael trebuia convins sa plece de acolo fara sa nasca banuieli. Temandu-se pentru viata lui il raneste cu vorbe dure. 
El pleaca gandindu-se ca mai bine murea in Belgia.  
Ea, " chiar daca ar fi trait o suta de ani, nu avea sa uite niciodata fata lui Michael atunci cand a plecat". 

Pentru continuare va invit sa cititi cartea. Se mai intampla cateva chestii interesante pana la final. Plus ca o sa aflati detalii despre moartea lui Colin si de ce nu-l putea accepta pe Michael de sot.  

Nota personala: 
Mi-au placut descrierea bataliei de la Waterloo. A avut scopul ei bine plasat in actiune.  Autoarea a oferit destule detalii cat sa ne putem imagina suficient de bine lupta. Cred insa ca a plasat prea multe rani asupra lui Michael, sunt altii care mor de la o spada, iar el... 
Una peste alta, cartea mi-a placut de la inceput pana la final.  Avem o poveste cu aventura dar si sentimente frumoase. Pentru mine descrierea momentului transfuziei de sange a adus emotie si o dovada de dragoste. 

Nota: 9,8 / 10
Va invit acum sa vedem ce au pregatit celelalte fete pentru astazi:

2 comentarii:

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.