Books, Beauty & Stuff

17 aprilie, 2014

Cartea saptamanii - Trandafiri de Leila Meacham ( Vol. I )

Pentru astazi am ales sa va povestesc despre o carte care sigur o sa-mi ramana mult timp in suflet. De fapt sunt doua volume, iar eu  vi-l povestesc doar pe primul acum  si celalalt il las pe saptamana viitoare. Poate ca ar fi trebuit sa le unesc intr-o singura postare, dar am mult de scris si nu vreau sa ratez nimic.    
Trandafiri este romanul de debut al autoarei si a fost scris la o varsta inaintata. Daca meritul este al inteligentei ce se se spune ca vine o data cu varsta din experienta, atunci toate cartile ar trebui scrise dupa cincizeci de ani. J

Titlu engleza:  Roses (2010)
Gen: Romantic drama
Aparitie: 2012
Pagini: 266
Editura: Lira / Litera
Traducere: Alexandru Maniu

Totul incepe in 1836 atunci cand Silas William Toliver si Jeremy Matthew Warwick emigreaza in Texas pentru a-si intemeia propriile plantatii. Amandoi era descendentii cu sange  nobil ai unor familii regale, dar care din pacate se aflau in conflict. La jumatatea anilor 1600, urmasii acestor familii au lasat in urma Razboiul celor Doua Roze si au lucrat impreuna pe plantatile din Lumea Noua. Astfel, cele doua familii au lasat deoparte divergentele, pastrand doar emblemele de apatenenta la casele respective: trandafirii. Familia Warwick  (casa de York) cultiva doar trandafiri albi, in timp ce familia  Tliver (casa de Lancaster) cultiva doar trandafiri rosii.
Celor doi li se alatura si Henri DuMon.  Acesta dorea sa-si intemeieze propriul centru comercial in Texas dupa o cearta  cu tatal sau referitor la conducerea magazinului exclusivist din New Orleans.
Jeremy s-a orientat catre cherestea, Henri si-a deschis un magazin cu imbracaminte in centrul orasului, iar Silas a pus bazele unei plantatii de bumbac.
Trandafirii au ramas in continuare simbolul descendentei lor. Trandafirul rosu semnifica iertare, iar un trandafir alb inseamna ca totul a fost iertat. Ideea de trandafir roz era de neimaginat si reprezenta neacordarea iertarii.

Howbutker, Texas, august 1985
Mary Toliver DuMont isi anunta prietenul de-o viata, Amos Hines, ca a vandut fermele familiei Warwick. Mostenitoarea ar fi trebuit sa fie Rachel, stranepoata ei, doar ca nu dorea sa o lase sub blestemul familiei Toliver. Poate ca ar fi fost bine daca nici ea nu ar fi mostenit plantatia de bumbac de la tatal ei. A doua zi urma sa-i dea vestea lui Rachel, dar pana atunci si-a luat adio de la  Amos, avea cancer in metastaza si nu dorea sa faca nici un tratament.

Povestea lui Mary  

Howbutker, Texas, iunie 1916
Mary Toliver avea saisprezece ani cand impreuna cu mama si fratele ei se aflau in biroul avocatului Emmit Waithe pentru citirea testamentului tatalui ei. Ea primeste plantatia  Somerset, dar si casa. Darla mama ei primeste douazeci la suta din profiturile platatiei si dreptul de a locui in casa pana la o eventuala casatorie.  Miles, fratele ei este imputernicit pana cand ea va implini douazeci si unu de ani si va putea gestiona singura plantatia. Motivul e lesne de inteles, Mary a fost singura interesata de Somerset, daca ar fi ajuns pe numele mamei, aceasta ar fi vandut-o imediat.
Pe Mary o incerca un sentiment de bucurie si usurare, dar situatia e complicata. Exista un contract de ipoteca pentru achizitia de pamant, iar  Darla si Miles erau furiosi. 
De atunci familia lor s-a destramat.  Mary era invinovatita pentru situatie, Darla nu-i vorbea deloc si se intorcea cu spatele in prezenta ei, iar Miles o obliga sa plece la scoala la Bellington. 
Se pare ca exista si un blestem al familiei ce cadea asupra copiilor. Tatal lor a fost singurul  care a supravietuit din aceea generatie. La fel si cu o generatie inainte, doar bunicul Thomas supravietuise.

Atlanta, iunie 1917
Se terminase anul de scoala, iar Mary de abia astepta sa revina acasa. Lucy a fost colega ei de camera care avea o adevarat obsesie pentru Percy si spera ca la un moment dat sa-l cucereasca.
Vestile de pe plantatie nu era deloc bune, se pare ca fratele ei nu gestiona prea bine situatia.  Starea mamei se inrautatise, doar trei persoane puteau intra la ea, in rest ii alungase pe toti. O alta veste proasta era ca Miles, Percy si Ollie s-au inrolat in armata  si urma ca in iulie sa plece. (Percy Warwick si Ollie DuMont erau buni prieteni cu Miles inca din copilarie. )
Ajunsa acasa afla ca mama ei era acum o alcoolica. Era suprevegheata in permanenta, uneori chiar si legata de pat.
Percy este cel care o ia de la gara, iar pe drum ii spune ca o va lua de sotie. Casatoria cu el ar fi insemnat extinderea padurilor Warwick cu pretul plantatiei Somerset. Avea sentimente pentru el, dar nu-l putea accepta, avea nevoie de un barbat care sa aiba aceeasi pasiune cu ea. Daca plantatia nu mai exista, disparea si numele Toliver.

Howbutker, octombrie 1919
Tot orasul astepta trenul ce avea sa-i aduca pe cei plecati la razboi. Percy scapase intreg, Miles fusese gazat grav, iar Ollie avea piciorul amputat de la genunchi in jos. Se pare ca atunci l-a salvat pe Percy aruncanduse pe o grenada.
Sentimentele si gandurile lui Percy pentru ea era aceleasi ca la plecare. Miles din pacate continua sa o invinovateasca. Avea sa se intoarca in Franta unde cunoscuse o femeie, o asistenta medicala. Gazul ii afectase plamanii si nu stia cat timp i-a mai ramas de trait. 

Viata continua cu lupta ei indarjita pentru Sommerset, declaratiile de iubire ale lui Percy si speranta acestuia ca va renunta la plantatie. In timp ce orasul se moderniza si trecea la masini,  ea folosea inca caruta cu singurul cal ce-i mai ramasese, hainele erau toate vechituri, se retrasese cu totul din societate, dar era hotarata sa redea gloria cuvenita numelui Toliver.
Pe 1 ianuarie are o surpriza din partea mamei, care pare sa-si fi revenit dintr-o data. Iese din camera in care statea inschisa, se aranjeaza si se poarta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Mary era din nou copilasul ei drag si insista sa-i faca un cadou pentru ziua ei si neaparat sa dea o petrecere. Singura care vede ceva in neregula este Sassie servitoarea lor.
La petrecere toti au fost incantati de revenirea Darlei. Cadoul ei pentru Mary a fost a fost o cuvertura  bej cu panglici roz, lucrata chiar de ea. Mai tarziu este gasita spanzurata in camera ei cu un lat bej, iar la picioare zacea o gramada de panglici roz.

Atunci cand i se ofera oportunitatea, Mary face tot posibilul si cumpara plantatia Fair Acres invecinata cu Somerset.  Percy mai face o ultima incercare cu ea. O accepta asa cum este, dar daca Somerset da faliment, nu trebuie sa faca nimic pentru a o salva. Stabilesc sa se casatoreasca dupa perioada culesului chiar daca el si-ar fi dorit sa se intample mai repede.
Luna august era destinata culesului de bumbac, dar cu o zi inainte de ziua stabilita vine o ploaie cu grindina si astfel cultura este distrusa. Incearca sa obtina un imprumut si sa ipotecheze Fair Acres. Banca i l-ar fi oferit daca ar accepta sa nu mai cultive bumbac si sa aleaga altceva mai rentabil in loc. Altfel avea nevoie de cineva care sa fie cosemnatar al contractului. Intrucat prima solutie era imposibila din punctul ei de vedere, apeleaza la Percy pentru semnatura, dar acesta o refuza. Intelegerea lor presupunea ca ea sa renunte intr-o astfel de situatie. In acest moment relatia lor se incheie, iar Percy pleaca din oras.
Mult prea tarziu realizeaza ca poate trai fara plantatie, dar nu si fara el. Il cauta cand isi da seama ca este insarcinata, dar e de negasit. Copilul avea nevoie de un tata in ochii lumii asa ca apeleaza la Ollie care a ajutat-o si cu semnatura pentru imprumut.

Ollie a iubit-o dintotdeauna. Atunci cand s-a aruncat pe grenada a facut-o si pentru ea, nu doar pentru Percy.  Nici in cele mai frumoase vise nu se gandea ca va avea o astfel se sansa. De dragul ei accepta propunerea cu toate ca nu doar piciorul ii fusese distrus ci si barbatia.
Imediat dupa nunta pleaca in Europa unde se naste micul Matthew. Casnicia lor a fost una frumoasa, bazata pe respect, umor si sprijin. I-a ramas credincioasa chiar si dupa moartea lui cand ea si Percy ar fi putut fi impreuna.
In prezent, isi dorea sa o salveze pe Rachel pentru a nu trece prin regretele pe care le va lua cu ea in mormant. Mai trebuia doar sa caute ceva anume in valiza de armata a lui Ollie. Nu mai ajunge sa faca asta pentru ca un infarct o ucide.

Povestea lui Percy

Howbutker, octombrie 1920
Dorul de Mary l-a facut sa se intoarca inapoi. „Planuia sa o ia prin surprindere, sa o stranga in brate, sa o sarute in timp ce se trezea si sa-i spuna ca nu-l interesa obsesia ei pentru Somerset; voia doar sa se casatoreasca cu ea si sa traiasca impreuna pentru totdeauna.”  E distrus cand afla ca ea s-a casatorit cu Ollie. Ajunsese in oras la o zi dupa plecarea lor in Europa. In scurt timp se casatoreste cu Lucy dintr-un impuls si spera ca va ajunge sa o iubeasca. Nu o placea, nu-i placea nici sa se culce cu ea asa ca ajunge sa i se reproseze asta. Lucy, care la inceput era draguta s-a transformat rapid intr-o scorpie. Rea, furioasa, cu un limbaj inadecvat, crize si iesiri violente, asa era de fapt Lucy.
Este decis sa-i ceara divortul si sa-i ofere cati bani vrea doar sa-l lase in pace. Totul se naruie cand ea ii spune ca este insarcinata. 
The end. 

Nota personala: O saga de familie absolut superba. Emotionanta, captivanta, profunda, de citit dintr-o suflare. Eu asa am facut, am respirat si am trait alaturi de personaje si mi-a parut rau cand am vazut ca ajung la ultimele pagini.
Aici pamantul e mai presus de iubire. O obsesie greu de inteles care duce la pierderea afectiunii oamenilor din jur.
Cartea e complexa, are o multime de detalii in povestea ei tragica. Personajele sunt bine definite si placute, fiecare in modul propriu. Percy este un personaj ce cucereste cu puterea de a face compromisuri. Mary este incapatanata, si-a pierdut tineretea muncind pe plantatie, dar si iubirea. Sacrificiile  sunt mari, dar asta inseamna totul in carte. Altfel ar fi fost o poveste de iubire simpla, ne-am vazut, ne-am placut, ne-am luat. Sa nu va inchipuiti ca ca este o carte siropoasa, nicidecum.
Eu va recomand sa o cititi si sa nu va lasati descurajati de multimea de personaje de la inceput. 
Postarea e una programata pentru ca nu am acces la computer pana spre seara. Imediat ce  voi putea am sa modific link-urile celorlalte fete direct catre cartile alese de ele pentru astazi. Pana tunci le puteti vedea si cu link catre prima pagina de blog. 
Diana

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.