Books, Beauty & Stuff

12 iunie, 2014

Cartea saptamanii - Anotimpul regasirii de Sarah Jio

Imi plac cartile care imbina prezentul cu trecutul. Imi plac cartile ce trasmit emotie la fiecare rand citit. Astazi, a venit randul unei astfel de carti. Enjoy it!

Titlu engleza:  The Violets of March (2011)
Gen: Romance
Aparitie: 2012
Pagini: 305
Editura: Lira / Litera
Traducere: Oana Adriana Duta

Emily Wilson este autoarea unui roman de succes, casatorita cu un barbat minunat, dar viata ei ia o alta turnura atunci cand sotul ei o paraseste pentru alta femeie.
Deceptionata, accepta invitatia matusii sale,  Bee,  si pleaca pentru o luna pe insula Bainbridge.
Aici il intalneste pe Henry, un batran fata de care Bee nu se arata deloc prietenoasa. Invitata de Henry la o cafea, ajunge sa il cunoasca pe Jack, un vecin.

Se intalneste cu un fost iubit din adolescenta, care isi doreste cumva sa reinnoade relatia.  Totodata, si Jack se arata interesat de ea si au cateva intalniri.

Emily gaseste un jurnal, apartinand lui Esther Littleton, reprezentand povestea acesteia,  scrisa chiar de ea,  in 1943. Curiozitatea o impinge sa citeasca inceputul si la indemnul lui Evelyn  prietena lui  Bee, citeste si continuarea.
Banuieste ca este ceva in neregula cu Bee, Henry si Jack pentru ca se evitau unul pe celalalt, iar Bee schimba mereu subiectul cand venea vorba de ceilalti doi.
Evelyn ii spune ca este important sa citeasca povestea lui Esther si astfel va primi toate raspunsurile, dar fara ca Bee sa stie deocamdata.


Esther a fost logodnica lui Elliot Hartley, dar intelege gresit atunci cand il vede cu o femeie si ii arunca inelul de logodna. Accepta cererea in casatorie a lui Bobby Littleton,  cu toate ca inima ei ii apartinea in continuare lui Elliott. A stat cu frica in san cat timp acesta a fost la razboi, iar atunci cand primeste o scrisoare la intoarcerea lui, accepta o intalnire. Fac dragoste in aceea noapte, lucru care o face sa se simta vinovata fata de Bobby.  O iubea, era un barbat bun, tatal copilului ei si de multe ori s-a gandit sa-i spuna despre pacatul ei, dar nu dorea sa il distruga.  Il respinge pe Elliot cand apare la usa,  cu toate ca putea sa plece si sa-si faca o noua viata alaturi de el.

Bobby afla adevarul de la o vecina care il vroia pentru ea, iar Esther este data afara din casa in toiul noptii ca o „tarfa”.
Distrusa, spera ca Elliot o va primi cu bratele deschide, mai ales ca ii purta copilul, rezultatul acelei nopti de dragoste. Dar Elliot nu era acasa.
Merge catre Frances, prietena ei care ii propusese deja sa stea cu ea daca se hotaraste sa plece de langa Bobby pentru a fi cu Elliot, dar ajunsa acolo descopera ca nu era singura, ci cu Elliot. Dansau si radeau.
„Nu. Era prea mult pentru mine. Era vremea sa plec. Sa plec departe. Am fugit inapoi spre masina si am pornit atat de brusc incat rotile au scrasnit. Am privit inca o data in urma si am vazut ca Frances si Elliot iesisera in fata casei si-mi facea semn sa opresc, sa ma intorc. Dar era prea tarziu. Totul era prea tarziu.”
„Aici se incheie povestea mea. Am iubit si am pierdut. Dar cel putin am iubit. Si in noaptea asta intunecata, siguratica, in care totul s-a naruit, faptul acesta ma consoleaza macar un pic. Ce urmeaza pentru mine? In adancul sufletului, stiu ce trebuie sa fac.”

Povestea lui Esther s-a terminat brusc lasand multe pagini albe. Emily face in continuare cercetari la primarie si in ziarele vechi. Se pare ca Esther disparuse fara urma in aceea noapte.

Din pacate,  Evelyn moare, avand cancer in faza terminala, iar la inmormantare apare si Jack insotit de bunicul sau, cu toate ca stateau mai departe, separat de restul lumii. Ce legatura avea acest bunic cu Evelyn?

Un  telefon primit intr-o dimineata  o uimeste peste masura, Elliot Hartley, isi dorea sa o intalneasca si afla astfel ca Eliot este una si aceeasi persoana cu bunicul lui Jack. Au vorbit despre Esther, despre cat mult o iubea si o iubeste inca. 
I-a povestit sfarsitul, o ultima privire in oglinda retrovizoare, iar apoi a sarit cu masina in gol de pe colina. Partea ciudata e ca nu i s-a gasit trupul si se pare ca in intuneric au zarit un barbat intr-o masina, avand doar o banuiala asupra identitatii lui. 

Alaturi de Jack, Emily,  a avut parte de clipe placute, se simteau  bine impreuna si  se potriveau.  Fara ca ea sa stie, li se intamplau lucruri asemanatoare ca in povestea lui Esther. Intamplator il zareste pe Jack cu o femeie si aceeasi femeie raspunde la telefonul lui atunci cand il suna. Este dezamagita si decide sa-si scurteze vizita pe insula.
Ajunsa acasa, sotul ei doreste sa se reintoarca la ea. Ii declara ca inca o iubeste si ca a gresit  renuntand la ea pentru alta femeie.  Il va accepta oare inapoi? Dar care era legatura ei cu Esther si de ce a insistat Evelyn sa-i citeasca jurnalul? De ce Bee era atat de secretoasa? Aflati doar citind cartea.
Nota personala: Oficial,  Anotimpul regasirii a devenit una din cartile apropiate sufletului meu. Cu toate ca am scris si de data aceasta o gramada, sunt multe pe care le-am omis pentru ca o sa fie mai placut sa le cititi personal. 
Actiunea este rapida, cu multe detalii, poate putin incalcita, dar totusi usor de inteles. 
M-am tot gandit si am facut diverse speculatii asupra personajul Esther cu trista ei poveste de dragoste. Mi-a placut cum a fost creionata de autoare si pentru ca uneori lucrurile nu sunt asa cum par, finalul a fost minunat. De fapt, cartea in sine e minunata. O recomand din toata inima indiferent de genul de carte preferat!
Eram curioasa asupra insulei, din descrieri se vrea a fi locul perfect unde sa-ti traiesti viata. La o simpla cautare pe google, am decis ca sigur asa trebuie sa fie. Clar, da! :)

Nota: 10 / 10 ( cu felicitari )
Astazi, alaturi de mine a pregatit si Gabriela o recenzie. Neaparat sa-i faceti o vizita 




2 comentarii:

  1. O am în bibliotecă, dar n-am ajuns încă la ea. Îndată îi vine rândul la devorat :D

    RăspundețiȘtergere

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.