Books, Beauty & Stuff

17 iulie, 2014

Cartea saptamanii - Scenariu pentru dragoste de Ana Damian

E joi, e zi de de carte. Sper sa va placa alegerea de astazi. 

Gen: Romance 
Aparitie: 2013
Pagini: 262
Editura: Lira / Litera

Pe tatal sau si-l amintea ca fiind un batran intr-un carucior, la care nu venea nimeni. La moartea lui, cei patru frati mai mari au impartit averea intre ei, chefuind, chiar pana sa fie ingropat. Andrei, nu avea nici un drept pentru ca a fost infiat legal de unul dintre frati, o schema bine gandita pentru a fi unul in minus la mostenire.
Octavian Velcu era un avocat celebru, fratele tatalui sau si cel care l-a salvat atunci cand era speriat si dezorientat. La sapte ani a devenit copilul adoptat neoficial al lui Tav, cel mai bland om din lume. Au fost o familie fericita timp de 14 ani, au trait ca intr-un basm, dar care dispare atunci viata lui Tav este curmata stupid, lovit de o masina. Aceeasi sacali ca si la moartea tatalui si-au impartit intre ei averea de 1.900.000 de lei.
Andrei studia acum medicina in Anglia si pentru ca mintea lui refuza sa accepte realitatea, a mai trecut un an ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Banii pe care ii mai avea s-au cheltuit rapid, 
crezand ca Tav ii va rezolva problemele din mormant. Durerea exista acolo, inchisa in el, alaturi de negare.
Atunci cand da piept cu realitatea, revine in Bucuresti, inchiriaza o camera intr-o cladire, casa Fanei, „ o inghesuiala de camere rau aerisite”, iar muncile prestate ici-colo, de abia ii asigurau traiul.
Ar fi putut sa ceara ajutor de la prietenii lui Tav sau de la vechii lui prieteni. Toti l-au iubit si l-ar fi ajutat cu draga inima, dar mandria si frica de a fi refuzat erau prezente.
Devine sofer de taxi pe timpul noptii si astfel ajunge sa o cunoasca pe printesa Smaranda Basarabi, o vulpita roscata pe care a recunoaste din fosta lui viata. S-a urcat plangand in taxiul lui, iar el a plimbat-o pana dimineata, cand iesea din tura. Mai tarziu, aceasta ii propune un targ, ii ofera 200.000 de lei, daca se da drept amantul ei. Totul trebuia sa para veridic, aveau sa se vada in apartamenul ei de trei ori pe saptamana, timp in care fiecare facea acolo ce dorea.  Sotul ei ar fi trebuit sa afle la un moment dat, iar Andrei va fi implicat intr-un scandal. Accepta pentru ca banii primiti i-ar fi asigurat traiul pentru o perioada.

Timp de cateva saptamani s-au vazut in zilele stabilite. El citind uneori, ea cantand la vioara. Se priveau pe ascuns, vorbe nu prea existau, dar intre ei iubirea apare timida la inceput, ca mai apoi sa ii cucereasca pe deplin. In  intimatatea apartamentului formeaza un cuplu, doi oameni care zambesc pentru prima oara dupa mult timp. Si totusi, relatia aceasta nu avea un viitor. 

L-a iubit pe Basil si s-a casatorit cu el in ciuda protestelor celor din jur. La scurt timp dupa nunta a inteles ca acesta nu o iubea, banii ei find singurul lui motiv . Viata alaturi de el nu era deloc placuta, nici macar simpla. De divortat nu putea sa divorteze, pentru ca atunci cand printul,  bunicul ei a intrebat-o pentru ultima oara daca este sigura ca vrea sa fie alaturi de Basil, raspunsul a fost „da”. A fost un legamant facut de printesa Basarabi, peste care nu se poate trece, nici macar de catre ea.
Viata alaturi de Basil i-a adus numai tristete, iar de-a lungul timpului a pus la cale diverse scenarii, sperand ca acesta va divorta. Andrei este ultimul ei scenariu si faptul ca ajuns sa il iubeasca era o alinare pntru sufletul ei.

Andrei revine usor in vechiul grup si alaturi de prietenul sau, Radu Ghica. Apropiatii lui Tav stiau ca el a fost mai bogat decat cei 1.900.000 de lei si banuiau ca averea a fost pusa la pastrare undeva in Anglia. Avocatul din el stia ca la moartea lui,  Andrei nu va avea dreptul la nimic. Mai mult ca sigur mostenirea destinata lui trebuia cautata in Londra.  

Timpul petrecut alaturi de printesa se sfarseste brusc, decizia fiind a ei. Se despart indurerati, iar Andrei pleca in Londra, dar nu inainte de a purta o discutie cu bunicul Smarandei.
Exista intr-adevar averea lui Tav pusa deoparte pentru Andrei? Ce se va intampla cu Smaranda dupa plecarea lui?

Nota personala: In poveste mai sunt implicate cateva personaje care au avut un rol bine definit. Nu am pomenit de ele pentru ca o sa intelegeti mai bine daca veti alege sa cititi personal romanul.  Plasarea acestuia in epoca interbelica m-a ajutat sa cunosc mai bine aceea perioada. Avem mici descrieri ale Bucurestiului interbelic, strazi care inca mai exista cu aceleasi denumiri si  o societate cu  reguli stricte.
Personajele sunt fictive, dar numele alese m-au dus cu gandul la existenta acestora in realitate. Dar chiar nu a existat nici o printesa pe nume Smaranda. J
Transpusa din ambele puncte de vedere, povestea lor de dragoste este reprezentarea celor mai aprige dorinte de mai bine.  Ambii au un trecut dureros, iar vindecarea ar fi putut fi simpla.
Am si ceva de reclamat si anume faptul ca mi-ar fi placut sa gasesc mai multe dialoguri. 

 „Ador să scriu povești de dragoste pentru că le și trăiesc dar nu cum s-ar putea crede, în pielea personajului principal feminin, ci luând pe rând toate rolurile. Trăiesc iubirea din toate personajele și la sfârșit îmi pare că am iubit iar și iar ca într-un caleidoscop.”

Iar  eu, cititorul de rand, ador sa citesc povesti de dragoste din aceleasi motive.   J


Nota: 9.5 /10

Va invit acum sa treceti si pe la celelalte fetele: 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.