Books, Beauty & Stuff

25 iulie, 2014

Cartea saptamanii - Tunete si trandafiri de Mary Jo Putney

Am pregatit pentru ieri descrierea acestei carti, dar nu am reusit sa o postez la timp. Imi pare tare rau, dar in ultimul timp, planetele sunt cu totul impotriva mea. 

Titlu engleza:  Thunder and Roses (1993)
Gen: Historical romantic suspence
Aparitie: 2014
Pagini401
Editura: Lira / Litera
Traducere: Alexandru Macovescu
Seria: Fallen Angels  - Nicholas Davies -  Thunder and Roses ( Tunete si trandafiri ), Rafe Whitbourne - Petals in the storm ( Taina contesei ), Lucien Fairchild - Dancing on the wind ( Dansul pasiunii ), Robert Andreville  - Angel Rogue ( Calatorie spre iubire ), Michael Kenyon - Shattered rainbows ( Curcubeie sfaramate ), Kenneth Wilding - River of fire ( Raul de foc ), Stephen Kenyon - One perfect rose ( O iubire imposibila ).

Tara Galilor, 1791
Avand si sange de tigan si de gorgio, Nikki este dus de mama sa la resedinta contelui de Aberdare. Sunt priviti cu tot dezgustul de acesta din urma, dar dovada ca tiganca a fost casatorita cu fiul sau Kenrick, era de netagaduit.  Nikki este lasat acolo contra sumei de 100 de guinee de aur. El, un tiganus frumusel si murdar, era singurul mostenitor al domeniului Aberdare. 

Tara galilor, martie 1814
Actualul conte de Aberdare, Nicholas Davies, revine dupa patru ani in Penreith cu gandul de a vinde proprietatea.  „I se spunea Contele Demon, sau cateodata Batranul Nick ” (diavol).  S-a dus vorba ca era vinovat de moartea sotiei sale si a bunicului in acea noapte nefasta, in urma cu patru ani. Se spunea despre el ca este in stare de orice. Si exact pe asta se baza invatatoarea Clare Morgan, fiica pastorului Thomas Morgan.

Apeleaza la el pentru binele oamenilor din Penreith, dar Nicholas nu avea de gand sa faca nimc, indiferent despre ar fi fost vorba. Clare este data afara, dar insistentele ei il conving. Cere in schimb un pret - reputatia ei - . Daca timp de trei luni traia alaturi de el si ii va accepta un sarut pe zi,  el va ajuta satul cu ce va fi necesar.
O idee absurda, dar Clare accepta, misiunea ei fiind una justificata. Dar oare oamenii din sat si prietenii ei vor intelege?
Ar trebui sa o faca pentru ca fara ajutorul contelui tigan, problemele lor economice nu ar fi disparut, iar in mina vor muri mai multi oameni.
Mina de carbune era locul unde lucrau cei mai multi sateni, salariile erau mici, echipamentele erau vechi, iar administratorul, George Madoc, nu avea de gand sa plateasca pentru nici un fel de masuri de protectie. Cu toate ca pamantul ii apatinea lui Nicholas, proprietarul minei era prietenul lui, Lord Michael Kenyon ( Curcubeie sfarmate ) care nu a mai venit pe acolo de patru ani si nici nu a dat vreun semn la scrisorile trimise de ei.

Aranjeaza ca in mina de carbuni sa intre pe ascuns ajutati de Owen Morris, sotul celei mai bune prietene a lui Clare, care lucra acolo.
Coborarea in mica era o adevarata sinucidere, modul de lucru era invechit din lipsa de imbunatatiri, iar unul dintre lucratori era un baietel de maxim 6 ani, al carui tata era un betiv. Si nu era singurul copil care lucra in subteran.
O explozie provocata de lucratori, provoaca o inundatie si in timp ce Owen fuge sa salveze copilul, Nicholas si Clare reusesc sa se prinda de pereti, dar daca Nicholas nu era suficient de puternic, nu are fi reusit sa se tina si pe el si pe Clare, iar suvoiul de apa i-ar fi maturat. Cu greu reusesc sa scape de acolo, iar la iesire Nicholas da dovada de bunatate ajutand baiatul salvat de Owen.

In tot acest timp, intre cei doi protagonisti  apar dorinte, Nicholas avand in cap sa o seduca si sa nu mai plece niciodata de langa el, in timp ce Clare care a fost crescuta cu principiile unui metodist nu intelege ceea ce simte, isi dorea sarutarile lui, ca mai apoi sa se certe singura pentru asta. 

Pleaca amandoi la Londra pentru a-l gasi pe Michael Kenion. Aici au petrecut timpul impreuna vizitand si mergand la o modista pentru a-i comanda o intreaga garderoba. 
Merg intr-o vizita ciudata pentru Clare, la Emily, fosta sotie a bunicului lui Nicholas. Gurile rele spuneau ca in seara mortii batranului conte, acesta ar fi facut infarct pentru ca si-a gasit nepotul si sotia impreuna.

De Michael Kenion dau la un bal organizat de ducele de Candover ( Taina contesei ), dar Michael nu mai era acelasi ca in trecut. Cei trei prieteni banuiau ca razboiul l-a schimbat atat de mult, dar se pare ca el avea ceva de impartit cu Nicholas si il provoaca la duel. A asteptat ani zile pentru a se razbuna pe Nicholas, iar acum era momentul, doar ca planul nu i-a iesit dupa cum isi dorea. Este pus la pamant de Nicholas, acesta manuind mult mai bine biciul, arma aleasa de el.

Mai departe, Nicholas incearca sa gaseasca o chichita in contractul de inchiriere al minei. Se reintorc in Penreith, iar asupra lui Nicholas are loc o tentativa de omor sau poate a fost doar un accident. Clare il banuia pe Michael Kenion, care se reintorsese si el.
Baietelul salvat din mina, acum crescut de Owen, gaseste pe terenul lui Michael Kenion o coliba cu ustensile necesare manevrarii argintului in stare pura.

Nicholas si Owen intra pe ascuns in mina, banuielile lor fiind reale, acolo se gasise intr-adevar si argint. O explozie ii prinde la iesire, iar Nicholas este singurul care scapa, zeci de oameni ramanand prinsi sub daramaturi, inclusiv Owen.

O alta tentativa de omor are loc, cabana in care se aflau ia foc, iar afara ii astepta un grup de barbati inarmati. Se salveaza si se adapostesc intr-o satra de tigani, satra din care el a facut parte in copilarie. Aici iese la iveala adevarul despre mama sa si cum de-a ajuns sa fie dus printre gorgio. Iar la locul incidentului este gasita o cutiuta metalica cu cartile de vizita ale lui Michael Kenion.

Oare chiar atat de mare era ura lui Michael pentru Nicholas? Reusesc cei doi protagonisti sa faca ceva in privinta minei? Este oare Nicholas vinovat de moartea sotiei si a bunicului sau?  

Nota personala: Inca o data Mary Jo Putney reuseste sa trasforme niste simple randuri intr-o poveste palpitanta. Diversele situatii, unele chiar la limita,  tin cititorul in priza si da, asta este ceea ce caut la o carte buna. 
Pasiunea care mocneste, fara a fi vulgara insa, tachinari si glume fac deliciul cuplului format din cei doi protagonisti. 
Nicholas este un barbat frumos, sigur pe el si departe de a fi asa cum i s-a dus vestea. 
Clare este placuta, inteligenta si chiar daca nu era o femeie stralucitor de frumoasa, nicidecum nu era stearsa, dupa cum a si remarcat Nicholas. 

Mi-ar fi placut totusi sa fi citit acest volum din serie, primul, asa cum ar fi fost normal. In felul acesta nu as fi fost sigura de deznodamant. 

Nota: 9.8 / 10  
Si celelalte fete:
Diana
Gabi
Alina



2 comentarii:

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.