Books, Beauty & Stuff

07 august, 2014

Cartea saptamanii - Iubiri clandestine de Judy Astley

Hello, hello! 
Ca in fiecare zi de joi va intampin cu descrierea unei carti si astept bineinteles parerile voastre. 

Titlu engleza:  Other People’s Husbands (2008)
Gen: Romantic drama
Aparitie: 2012
Pagini: 225
Editura: Lira / Litera
Traducere: Bianca Paulevici

Intre Sara si Conrad era o diferenta de 25 de ani. S-au cunoscut cand ea avea 20 de ani, iar el 45. Din dragostea si casatoria lor au rezultat doua fete, Pandora si Cassandra. 

Conrad era acum un pictor celebru ce avea sa implineasca in curand 70 ani si in timp ce Sara avea de gand sa pregateasca o petrecere mare, gandurile lui se indreptau spre moartea ce ar fi putut veni oricand sa il ia.
Nu arata ca un batran si nici nu se simtea, dar realitatea varstei era prezenta de ceva vreme in mintea lui.
A inceput sa incropeasca o lista cu  „ultimele lucruri”, iar printre maruntisuri, decide ca nu va mai picta, iar pe Sara o va elibera pentru a-si gasi un barbat mai tanar. „Sa o lase vaduva la 45 patruzeci si cinci de ani era cel mai bun, cel mai marinimos gest pe care-l putea face pentru ea, ca sa n-o oblige sa traiasca ani de zile cu o sandrama ambulanta.” Si astfel i-a nastere planul lui de sinucidere, dar pana tunci avea de gand sa traiasca.  

Sara era contrariata de schimbarea lui Conrad din ultima perioada. Isi petrecea tot timpul in atelier, acolo si dormea, iar in dormitorul lor intra doar pentru schimburi.
Si asta nu era nimic pe langa faptul ca a intrat imbracat intr-un acvariu din London Aquarium, in timp ce ingrijitorii urlau la ei. Se purta ca si cum nu ar fi facut nimic rau, chiar si atunci cand il scapa in apa pe Charlie, baietelul Cassandrei.

Sara isi dorea sa organizeze o petrecere grandioasa de ziua lui, dar e clar ca el nu isi dorea. Se sperie cand il aude vorbind de faptul ca era suficient de tanara pentru a-si reface viata.
Nu se putea imagina alaturi de alt barbat, ca prietena ei Marie, dar ii admira in tacere fericirea. Aceasta isi insela sotul si considera ca celalalt barbat e ca mersul la SPA. Nu dorea sa-l piarda pe Mike, dar totodata noutatea asta o indemana sa-si cumpere desuuri si sa aiba in permanenta un zambet pe fata.  Asta o facea pe Sara sa se simta aiurea de fata cu Mike pentru ca si el ii era prieten.  Dar atunci cand Sara il cunoaste pe Ben, inima incepe sa-i bata ma repede, ajungand sa se certe singura pentru copilarismul de care dadea dovada.

In timp ce Conrad da foc pensulelelor si vechii casute din copac, Sara vrea sa se apuce iar de pictura. Si totul a pornit de la Ben care ii spune de sora lui – Mindy - ce dorea sa-si deschida o galerie. Se purta ca o adolescenta visatoare si de multe ori mintea ii zbura catre el.
O plimbare intr-un parc de distractie ii aduce la un prim sarut si apoi la alte intalniri. 

Cu tot planului lui, Conrad nu era pregatit pentru acel moment cand ii butoneaza telefonul si il apeleaza pe Ben. „ Buna, scumpo!”, nu era intocmai apelativul la care se asteptase.
Ii cauta adresa si merge pana la casa aflata in apropiere, unde planurile ii sunt date peste cap. O femeie iese si inainte de a urca in masina se saruta cu Ben. Acel sarut nu era sigur unul amical, iar Conrad e derutat pentru ca nu o putea lasa pe Sara in mainile unui profitor.

Pentru galeria deshisa de Mindy, Sara alege cateva tablouri pentru a fi expuse. Stia ca el a fost casatorit si avea o fata si mai stia ca fosta sotie, Caro, era partenera la aceea galerie, doar ca nu se prea implica. Dar ce nu stia, e de ce pe pliante aparea numele ei dupa Conrad, pentru ca lui ben i s-a prezentat cu numele de dinainte de casatorie.  De unde stia Mindy numele ei? Acum totul avea o logica. Care dar care este aceasta logica? Ce se va intampla cu Conrad si decizia lui de a-si lua viata?  

Nota personala: Am avut ceva emotii cand am inceput ieri sa citesc Iubiri clandestine. Ma gandam ca daca nu va fi o buna frumoasa, nu voi avea timp sa citesc altceva pentru astazi. Pe faramiere.ro are doar recenzia lui FM, detinatoarea blogului, iar pe goodreads nota este de 3.16 din 36 de voturi si doar 8 review-uri.
Acum, ma bucur ca am ales-o. Mie mi-a placut. Este o lectura usurica dar totodata interesanta.
Personajele principale nu sunt tinerele, dar asta nu a constituit un impediment. Ce? Oamenii in varsta nu se iubesc?
In poveste mai apar si cele doua fiice ale lor. Cassandra trebuie sa se descurce cu un copil la doar 21 de ani, in timp ce tatal isi vede de viata, iar Pandora muncea pe o nimica toata pentru a-si plati facturile cu toate ca avea o diploma in arte. 
Tot conglomeratul asta de personaje, fiecare cu problemele lui, aduce foarte mult cu o familie reala.  Actiunea se petrece rapid, fiind bine impartita intre gandurile si dorintele lui Conrad si ale Sarei. Un cuplu care a trecut peste diferenta de varsta, dar ajunge la acel punct cand se presupune ca unul dintre ei ar avea timp sa-si retraiasca viata. Aici Conrad mi s-a parut a fi egoit, cu toate ca  practic de aici a plecat povestea si altfel nu am fi avut o carte cu acest subiect.  

Nota: 8.8 / 10 
Neaparat sa le faceti o vizita si celorlate doua fete: 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.