Books, Beauty & Stuff

12 martie, 2015

Placeri vinovate de Elizabeth Hoyt

Titlu oficial: Notorious Pleasures (2011)
Gen: Historical romance
Aparitie: 2014
Pagini: 297
Editura: Alma / Litera
Traducere: Dana Purgaru 
Seria: Maiden Lane - Wicked Intentions ( Dorinte ascunse ), Notorius Pleasures ( Placeri vinovate ), Scandalous Desires ( O pasiune imposibila ), Thief of Shadows ( Fantoma din St. Giles ), Lord of Darknes ( Lordul intunericului ), Duke of Midnight ( Ducele noptii ), Darling Beast ( Dragul meu necunoscut ), Dearest Rogue

Londra, Anglia
octombrie 1737
“Fiica unui duce invata de timpuriu eticheta corecta pentru aproape orice…. reflecta cu ironie Lady Hero Batten, mai putin cum sa se poarte in prezenta unui gentleman care se imperechea cu vigoare cu o doamna maritata – dar nu el.” O situatie  stanjenitoare, mai ales ca stia cine este femeia cu rochia ridicata peste fata, Lady Pimbroke, care acum era cautata de sot si acesta urma sa intre in biblioteca in doar cateva momente.  In ciuda strainului cu ochi frumosi si de-a dreptul enervant, Hero o ajuta pe Lady Pimbroke cand sotul ei apare evident nervos si banuitor, iar in acest timp ticalosul era ascuns sub canapea.

In aceea seara Hero trebuia sa fie calma si sa arate bine pentru ca urma sa se anunte logodna aranjata cu marchizul de Mandeville. Asta pana cand ii cunoaste fratele, Lord Griffin Reading, nerusinatul ironic din biblioteca, care acum o invita la dans. Pentru Griffin ea era “Lady Perfectiune – o doamna perfecta pentru fratele lui perfect” si cu toate ca nu era o femeie frumoasa, avea ceva special. Hero auzise cateva susoteli despre el si in nici un caz nu putea fi numit un gentleman. Cei doi frati se urau si asta pentru ca Griffin a sedus-o pe prima sotie a lui Mandeville.

Hero era patroana caminului pentru orfani din St. Gilles, cea mai rau famata zona din Londra. Obisnuia sa faca vizite si astepta cu nerabdare sa mute copii in noua casa pe care o planuisera. Nu scapa nici aici de Griffin pentru ca acesta fusese uimit sa o vada in aceea zona. Acesta ghiceste corect ca nici fratele ei, nici Mandeville nu aveau cunostinta de incursiunile  ei la orfelinat, mai mult ca sigur i s-ar fi interzis. Ii propune asadar o intelegere, sa il lase sa o insoteasca la fiecare vizita acolo si nu o va da de gol, lucru pe care este nevoita sa il accepte.
Constructia noului orfelinat nu mergea deloc bine, arhitectul angajat  disparuse cu materialele comandate, iar locul era pustiu. Intrucat finatele ei erau limitate pentru moment, ajutorul vine din partea lui Griffin care o recomanda unul prieten arhitect, ba chiar se si ofera sa ii imprumute bani.

Hero descopera in scurt timp ca Griffin este un barbat inteligent si ca este atrasa de el intr-un mod necuvincios. Banii erau specialitatea lui, dar felul cum ii facea contravenea bunelor moravuri, el fiind “specialistul din St. Gils in fabricarea ginului”.  Fratele ei lupta pentru  eradicarea producatorilor de gin, intrucat ginul distrugea vieti si omora oameni, dar ar fi aflat, cu siguranta l-ar fi adus in fata magistratilor. Hero este socata sa afle cu ce se ocupa  si incearca sa-l convinga sa renunte. Dar Griffin nu putea face asta intrucat ginul salvase averea familiei. Tatal lor facuse investii proaste, iar dupa moartea lui, Mandeville cheltuise in prima saptamana putinul pe care il mai aveau. Distileria a fost atunci singura varianta, iar acum nu putea sa renunte pana nu era stabil financiar. Sora mai mica urma sa-si faca debutul in societate, iar asta insemna multi bani. Mandeville nu se interesase niciodata de situatia financiara a familiei si nu a stiut niciodata ca omul pe care il uraste a facut atat de multe familie si chiar si pentru bunastarea lui.

Acum, principala problema a lui Griffin era Vicarul care ii ameninta afacerea pentru a deveni principalul producator de gin. Oamenii Vicarului ar fi facut orice pentru a-l scoate de pe piata, chiar si sa-i tortureze angajatii si sa dea foc distileriei. Era un om periculos, disensiunile dintre ei venind din sfera personala. Cine este Vicarul? Va ajunge aprincipalul producator de gin din St. Gilles? Ce se va intampla cu distileria lui Griffin? Se va casatori Hero cu Mandeville?

Nota personala: Intalnirea neobisnuita face ca inceputul sa fie promitator. M-a amuzat teribil  descrierea situatiei, de fapt intreaga poveste este presarata cu astfel de momente, menite sa aduca zambetul pe chipul cititorului.  Si nu doar, pentru ca avem un usor mister, romantism, actiune diversificata si interesanta, iar pasiunea se regaseste din plin. Are autoarea un stil de a introduce scene intime fara ca acestea sa fie deranjante. O adevara placere citirea acestei carti. 

Griffin a fost personajul meu favorit pentru ca el este cel care a facut acel prim pas, in timp ce Hero s-a lasat asteptata. In ciuda apaririei de dur, a fost conturat ca un barbat pasional, hotarat, atasat de familie.
M-a deranjat putin idea ca Hero era logodita, dar avea relatii intime cu un alt barbat si totusi trebuie sa recunosc ca asta a fost una din partile picate.  Apropo de picant, nu pot sa nu-mi amintesc scena din trasura, dar si cea dintr-una din camerele cand erau prezenti la acel bal. 
Mandeville este un personaj sters si nu m-a atras cu nimic. Nu am pomenit mare lucru despre el, dar in carte se regaseste cu o poveste mai speciala. Despre celelalte personaje secundare numai de bine. Fiecare caracter in parte s-a integrat de minune.  

Actiunea se petrece in vremea cand barbatii purtau peruci albe si carliontate , iar femeile rochii pompoase cu crinoline largi. Mi-ar fi placut sa regasesc in carte si cateva descrieri din acestea, stilul baroc - rococo fiind unul impresionant, pentru mine ce putin. :) 

Nota: 9.7 / 10


Fiind joi, gasiti si pe blogul Gabrielei o postare dedicate unei carti: Cel care ma asteapta


2 comentarii:

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.